Банкоматите в Гърция работят, но има ограничение от 60 евро на ден. В същото време много гърци, в опит да преодолеят ограничението за теглене на пари в брой, опитват да направят това в България, предаде Нова телевизия.

Немалко гърци днес опитаха да ползват българските банкомати. Някои по три пъти, но неуспешно и трите пъти, дори и с помощ. В крайна сметка те разбраха, че ограничението от 60 евро на ден важи и в чужбина и затова, въпреки че имат пари в сметките си, няма как да ги изтеглят.

Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник

Гърция няма да внесе дължимата сума в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд във вторник, когато изтича срокът за това. Новината съобщи служител на гръцкото правителство, цитиран от агенция Ройтерс.

По-рано този месец изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че страната ще изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако не успее да върне сумата.

Пропускането на срока за плащане на дълга ще приближи Атина още повече към излизането й от еврозоната.

Въпреки това обаче съдбата на страната по всяка вероятност ще остане непроменена докато в неделя не се проведе референдумът, насрочен от властите, на който трябва да бъде решено дали страната да приеме условията на кредиторите си за отпускане на нови средства.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако гръцките избиратели се противопоставят на предложенията на кредиторите, то това ще означава и отхвърляне на Европейския съюз.

"Не", независимо от поставения въпрос, ще означава, че Гърция е казала "не" на Европа", каза той по време на пресконференция.

В Европа, гръцката криза също предизвиква тревога. Президентът на Франция Франсоа Оланд свика извънредно заседание на кабинета. Канцлерът на Германия Ангела Меркел събра лидерите на парламентарно представените партии.

След разговорите, обаче, лидерите бяха единодушни - Гърция вече е получила най-добрата възможна оферта. От тях зависи дали ще я приемат, а следващата неделя, гърците реално ще гласуват дали да останат в Еврозоната.

Анкета: Да приемат ли гърците условията на "тройката"?