Това заяви директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски, който представи пред медиите съкровището след първоначалното му почистване, реставриране и проучване.

Гърнето със сребърни монети бе открито случайно при изкореняване на старо дърво в частен имот в Мездра. Съкровището бе в керамичен съд в корените на дървото. В музея във Враца бяха предадени 183 монети, а по-късно са дадени още четири монети.

Георги Ганецовски посочи, че след първичната обработка на сребърните монети в лабораторията на музея и след първоначалното проучване от археолога Йоана Нанкова, данните сочат за събирано в продължение на 200 години съкровище- от средата на 1-ви век до средата на 3-ти век. Най-ранните монети - римски императорски денари и антониани, са от времето на императорите Нерон, Галва, Витерий, Веспасиан и т.н., които управляват през втората половина на 1-ви век, като те са изключително редки.

"В находката се срещат денари от 2-ри век на император Клодий Албин, както и такива сечени в Сирия. Установена е интересна последователност в императорските емисии на събираните монети, както и много монети, посветени на императорски съпруги", каза още Ганецовски

Според археолозите най-вероятно съкровището е скрито в средата на 3-ти век, тъй като последните монети в него са от времето на император Север Александър и на първото голямо готско нашествие. Това се потвърждава и от находките при археологическите проучвания на крепостта "Калето" до Мездра. Потвърждава се и че край крепостта е имало селище, а съкровището вероятно е закопано в сграда от този период.

Георги Ганецовски посочи, че голямото разнообразие от сребърни монети сочи, че разположеното на кръстопът селище през римската епоха е имало важно търговско значение. Той допълни, че това е петата колективна монетна находка, открита на територията на Мездра.

Според археолозите вероятно откритото през септември съкровище е съдържало около 1000 сребърни римски монети, а до музея във Враца е стигнала само една пета от него. Ганецовски уточни в отговор на въпрос, че по случая се води разследване, но не е запознат с неговия ход и резултати.

Предстоят аварийно-спасителни археологически разкопки на мястото, където е открито съкровището, за да установи така наречения негов контекст- евентуалното наличие на сгради или други архитектурни структури, допълни директорът на РИМ-Враца.

Срокът за извършването им е краят на ноември.