Над 60 музеи и галерии в цялата страна ще вземат участие в тазгодишната Европейска нощ на музеите и галериите. За сравнение през миналата 2010 година броят на институтите, отворили врати, бе около 40, предаде БГНЕС.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

В София могат да бъдат разгледани постоянните експозиции на Националния исторически музей и на Националния военноисторически музей, експозицията "Тракия и древният свят - колекция Васил Божков" в НИМ, гостуващите в НХГ изложби "Да уловиш мига" - съвременна японска фотография, "Тръни и рози", както и експозицията на Етнографския музей - "Кръговратът на живота".

От 19.00 ч. пред сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложбата "Хартиен арт фест 2011" с участието на Софийския духов оркестър. В галерията могат да бъдат разгледани още изложба с рисунки на деца от дневен център "Благовещение", африканско и японско изкуство.

В Националния археологически институт с музей при БАН е предвидено гостуване на френска културна делегация. Нощта на музеите през тази година е в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело.

Министерството на външните работи ще се включи за пета поредна година, като от 17.30 ч. министър Николай Младенов ще открие експозицията "Хартиено арт биенале". Серията от прояви продължава с откриването от 19.00 ч. на изложба на младия скулптор Огнян Читаков в галерия "Мисията" на Държавния културен институт. По-късно, в 21.00 ч., ще бъде представен аудиовизуалния проект на швейцареца Антони Бануарт "Tempography".

Галерия "Средец" на Министерството на културата също ще се включи в инициативата с изложба на Свилен Блажев и на 14 май ще удължи работното си време до 21:30 часа.

Музейните експозиции в Кюстендил ще бъдат отворени до полунощ във връзка с кампанията "Нощ на музеите" .

Всички обекти на Регионалния исторически музей в Ловеч ще работят от 09.00 до 01.00 часа след полунощ по случай инициативата "Нощ в музея", съобщават от там. Входът ще бъде свободен свободен.

Четири бургаски музея отварят врати днес за безплатни посещения от 17 часа до полунощ.

В Плевен Регионалният исторически музей и галерия "Илия Бешков" се присъединяват към европейската инициатива "Нощ в музея". Те ще бъдат отворени за безплатно посещение до полунощ.

В Русе е организирана Осма нощ в музея - "Място за свободния дух".

Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян се включва в 7-то издание на "Нощта на музеите".