В публикувано днес интервю за Телеграфната агенция на Словашката република (ТАСР) Роберт Фицо каза, че не иска в Словакия да живеят десетки хиляди мюсюлмани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано словашкият министър-председател е казвал, че няма да позволи на мюсюлманите да създадат "компактна общност" в Словакия, както и че интегрирането на бежанците е невъзможно, припомня АП.

Словакия се противопоставя остро на плана на ЕС за задължително разселване на бежанци в страните членки и подаде жалба в Европейския съд заради него.

Берлин одобри нови мерки за мигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че правителството й е постигнало съгласие по нов пакет от мерки, който има за цел да помогне на Германия да се справи с интеграцията на около 1,1 милион мигранти, пристигнали в страната миналата година, предаде Асошиейтед прес.

"Мисля, че това е важно събитие", каза Меркел пред репортери.

По думите й мерките са насочени към балансиране на нови "възможности и задължения" за мигрантите.

Обсъжданите мерки включват разширяване на курсовете за ориентиране на мигрантите и намаляване на срока за чакане за курсове за интеграция, като се наблегне повече върху изучаването на немския език.

Необходимо е мерките да бъдат одобрени от парламента.