Министерство на правосъдието предлага редица изменения и допълнения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и ги публикува за обществено обсъждане, съобщиха от Министерство на правосъдието. Част от тях са продиктувани от влезлите в сила изменения в Закона за движения по пътищата.

Така след започването на обмена на данни между МВР и системата на Нотариалната камара, екземплярите от договорите, с които се прехвърля собствеността на моторните превозни средства, няма да се съхраняват в „Пътна полиция“ и единствената следа от тях ще бъде архивирането им от нотариуса. Архивирането на придружаващите ги декларации, изискващи се задължително по закон, ще обезпечи съхраняването от нотариуса на доказателства и ще гарантира не само интересите на страните, но и интересите на различните държавни органи с правен интерес към тях.

Предлагат се и промени, касаещи действията на нотариуса и служителите на администрацията на Нотариалната камара при изгубване, повреда на печат и предаване на архива. Те са съобразени с многогодишната практика и възникналите затруднения при извършването на посочените действия, като ги регламентират по-подробно.