Само нотариусът ще пази екземпляр от прехвърляне на МПС

stat
14:11  |  12 март 2018 | Общество / Автор Калина Петрова /  
Министерство на правосъдието предлага редица изменения и допълнения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите Министерство на правосъдието предлага редица изменения и допълнения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите
Сн.: Shutterstock

Екземпляр от договора, с който се прехвърля собствеността на МПС, ще пази единствено нотариусът. Преустановява се съхраняването му в "Пътна полиция".
Министерство на правосъдието предлага редица изменения и допълнения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и ги публикува за обществено обсъждане, съобщиха от Министерство на правосъдието. Част от тях са продиктувани от влезлите в сила изменения в Закона за движения по пътищата.

Така след започването на обмена на данни между МВР и системата на Нотариалната камара, екземплярите от договорите, с които се прехвърля собствеността на моторните превозни средства, няма да се съхраняват в „Пътна полиция“ и единствената следа от тях ще бъде архивирането им от нотариуса. Архивирането на придружаващите ги декларации, изискващи се задължително по закон, ще обезпечи съхраняването от нотариуса на доказателства и ще гарантира не само интересите на страните, но и интересите на различните държавни органи с правен интерес към тях.

Предлагат се и промени, касаещи действията на нотариуса и служителите на администрацията на Нотариалната камара при изгубване, повреда на печат и предаване на архива. Те са съобразени с многогодишната практика и възникналите затруднения при извършването на посочените действия, като ги регламентират по-подробно.
Последно в Общество


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.