Събитието се организира на 1 април съвместно от мотоклубовете и Столичната община и ще представлява шествие на мотористите от храм-паметника „Александър Невски“ до Националния исторически музей.

Трасето ще е от „Александър Невски“ през „Оборище“, „ Васил Левски“, „Яворов“, „Черни връх“, „България“, посочи Красимир Димитров, експерт в Столичната община.

Комисар Тенчо Тенев, началник на Отдел „Пътна полиция” към СДВР обясни, че са направени предварителни срещи с шефовете на мото клубовете в София.
По думите му ще има огромен интерес от страна на жителите на София с изключително много мотоциклетисти, които ще искат да се включат в откриването на мотосезона.

„Не по-малко от 5000 мотористи очакваме на самото мероприятие. Ще направим тържествено шествие в София. Ние също ще се качим на мотоциклети“, каза още Тенев.

„За миналата година нямаме нито един моторист от клубовете, който да е катастрофирал и да е пострадал на територията на София. Това означава, че са много организирани, изключително толерантни и карат много внимателно по улиците и булевардите на София“, коментира комисар Тенев.

При всички положения на откриването на мотосезона ще се съберат над 5000 мотора. На мероприятието в Бояна ще са над 15 хиляди човека. Толкова мотори не са се събирали засега никъде, обясни Иван Саздов, президент на мотоклуб.

 „В София има страшно много хора, които започват да се придвижват с мотори. Навсякъде в Европа се прокламира, че този транспорт е много по-ефективен и много по-екологичен“, каза още Саздов. По думите му мотошествието се е превърнало в знаменателно събитие в София.
 
„Положението по пътищата е малко страшно. С тази агресия, която има от страна на всички шофьори, включително и от наша страна. Ние правим това, за да покажем, че не искаме да има жертви, не искаме да има пострадали“, посочи той.

По думите му моторът е несамо средство за придвижване, но и за удоволствие, с него се прави шоу. „Който си купува мотор, не си го купува, за да се осакатява или самоубива. Жалко е, когато чуваме, че мотористите са донори на органи. Това, че се случва, не значи, че някой е решил да си дарява органите“, допълни Саздов.