Акцията започва на фона на нарастващия брой жертви, които взима войната по пътищата, предаде БНТ.

Месец юли е изключително тежък заради пътните катастрофи, обстановката е много сериозна, предупреди началникът на "Пътна полиция" Антон Антонов.

Той посъветва хората, които пътуват до морето за уикенда да се наспиват преди да тръгват на обратно в неделя в малките часове на нощта, защото част от катастрофите са причинени от заспиване на водача, докато кара по магистралата.

От началото на годината досега са станали 3600 тежки пътнотранспортни произшествия, 358 са загиналите. Ранените са 4800.
Сравнено със същия перииод на м.г. ранените са по-малко с около 120 души, но загиналите са с 50 повече, съобщи Антон Антонов.

Той добави, че повечето от катастрофите са поради несъобразена скорост, като случаите с това нарушение са се увеличили значително.

Автомагистралите са по-сигурните пътища, но поради развиването на високи скорости ПТП-тата се случват и продължават да взимат жертви и на тях, подчерта шефът на "Пътна полиция".

Пешеходците също имат вина при част от произшествията, понеже пресичат неправилно. По-голямата част от загиналите пешеходци са над 65-годишни. Общо загиналите са 68, уточни Антонов.

В малките населени места е практика да се дават автомобили на шофьори без книжки. От последните седмици има 7 ПТП-та на неправоспособни шофьори.

Антонов отбеляза, че това са 17-20-годишни младежи, които карат мощни автомобили по третокласни пътища, където няма засилен контрол.

Миналата седмица именно непълнолетен и неправоспособен младеж уби себе си и трима свои приятели край Карнобат.

"Няма как да има полицаи на всеки километър", коментира началникът на "Пътна полиция".

По-рано стана ясно, че МВР ще даде над 53 милиона лева за борба срещу нарушителите по пътищата. Ще бъдат купени нови камери, а обработката на снимките ще отнема 1,5 секунди.

Антонов отбеляза, че с въвеждането на мобилните камери все пак нарушенията са с 80% по-малко.