Това коментира в рамките на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

По думите й въвеждането й е разрешено от българското екологично законодателство.

Подобен анализ за прилагане на системата е правен у нас и през 2011 г., но е показал, че практиката ще бъде икономически неефективна за този, който иска да я приложи.

Министър Василева каза, че наскоро имахме среща с представители на германски фирми, които са въвели тази система и я разпространяват в други страни, последно в Албания.

"Разбрахме се с тях да ни представят механизма, който са въвели, да разгледат нашето законодателство и нашата система и заедно с експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ, да продължат да изследват възможността за въвеждане на системата“, добави тя.

Екоминистърът отбеляза, че въвеждането й е свързано с отговорността на производителя, с регистрация на самата опаковка, за да могат да се възстановяват средствата за нея.

Системата е обвързана и с инвестиция от страна на производителите и желаещите да въведат в магазинната мрежа.

"Аз смятам, че е интересна идея, която има развитие от 2011 г. насам, когато е правено изследването, можем да мислим в тази посока“, коментира още Ивелина Василева.

До юни МС ще приеме изменения в Закона за управление на отпадъците

Съгласно законодателната програма до юни Министерският съвет трябва да приема промените в Закона за управление на отпадъците, увери на семинара за журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

На заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ е възложено да анализират кои от предложенията на КЗК, представители на бизнеса и неправителствени организации могат да залегнат законодателството.