"На този етап наблюдаваме по-скоро прехвърляне на бойци от Сирия към Ирак, отколкото обратното", съобщи източник от обкръжението на френския министър на отбраната, цитирани от Франс прес и БТА.

"Има следователно възможност за сценарий, в който Даеш да опита да окаже възможно най-силна съпротива", каза източникът. Той допълни обаче, че не се знае как ще реагира радикалната групировка.

По думите му джихадистите може да се разпръснат по нови сценарии на бойни действия или да се бият до смърт в Мосул, за да нанесат максимален брой жертви на иракчаните и кюрдските милиции, които настъпват към града.

Испания готова да подготвя иракски полицаи

Испания е готова да изпрати в Мосул служители на своята Гражданска гвардия да обучат бъдещите иракски полицаи, които ще отговарят за сигурността на града, съобщи в. "Мундо", цитиран от ТАСС.

Информацията бе съобщена от испански дипломатически източници в контекста на визитата на външния министър Хосе Мануел Гарсия Маргальо, който кацна днес в Багдад да посети намиращите се там испански военнослужещи и да разговаря с иракските власти.

Целта на Маргальо е да изрази подкрепа на иракския премиер Хайдер ал Абади в момент, когато иракските въоръжени сили опитват да отвоюват втория по големина град на Ирак.

Министърът иска също така да даде показност на работата на испанските военни по обучението на иракските си колеги, казаха източниците.