Това съобщи източник от Мосул, цитиран в предаване на телевизия "Ал Сумария". Информацията предават ТАСС и БТА.

Според източника ръководството на ИДИЛ в Рака е наредило "армията на халифата" - полевото командване на терористите в Мосул, да напусне града.

Освен това то трябвало да ликвидира щабовете, да мобилизира бойците и възможно най-бързо се прехвърли в Сирия.

Нов успех на иракските сили

Елитни иракски части се придвижват все по-навътре в централните квартали на Западен Мосул, изтласквайки джихадистите от "Ислямска държава", съобщи правителствен говорител, цитиран по-рано днес от Ройтерс.

Багдад съобщи днес, че армията на страната е превзела сградата на местното правителство и второ предмостие в Мосул, предадоха АФП и "Фокус".

„Героите на федералната полиция и силите за бързо реагиране освободиха правителствената сграда на провинция Ниневия и установиха контрол над втори мост“, се казва в изявление на иракското командване.

Виж снимки >>

Премиерът на Ирак пристигна в Мосул

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади пристигна днес в Мосул за пръв път, откакто градът падна през 2014 г. под властта на "Ислямска държава". Това съобщи телевизия "Ал Сумария".

Премиерът, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили е пристигнал в града, за да се запознае лично с развитието на операцията за освобождаване на Мосул и да инспектира подразделенията, участващи в кампанията.

Срещнаха се висши военни от Турция, Русия и САЩ

Отделно в турския град Анталия днес се състоя тристранна среща на началниците на генералните щабове на армиите на Турция и Русия - ген. Хулуси Акар и ген. Валерий Герасимов, и техният колега от САЩ генерал Джоузеф Дънфорд. Неговата официално длъжност е председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Това съобщиха световните агенции и турските медии.

В изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, се казва, че на тристранната среща се планира да бъдат обсъдени въпроси, свързани със сигурността в Сирия и Ирак.