"София Тех Парк“ АД обяви конкурс за концепция за естетическа и обществено-консенсусна визия на пешеходния мост.

Изграждането на обектите от научно-технологичния парк започна през юли т.г. Паркът ще бъде на територията на бивше военно поделение на Четвърти километър. Той ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ бизнес инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Изграждането му се осъществява по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ с 42,5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7,5 млн. евро национално съфинансиране.

Сградата на „Експериментариума“ в „Научно-технологичен парк“ е един от елементите на комплекса, насочен към широката общественост.

В нея ще бъде разположен интерактивен музей, в който деца и ученици, както и техните родители, да могат да се докоснат до науката и технологиите чрез различни игри, инсталации и филми, както и в мини-лабораториите, водени от университетски преподаватели, студенти и представители на различни иновативни компании, съобщиха от компанията.

Мостът ще осигурява пешеходната връзка между спирките на масовия градски транспорт от двете страни на булеварда и сградата на „Експериментариума“ и ще бъде основен пешеходен подход към целия комплекс.

Конкурсът за визия на моста е открит и в него могат да участват български и чуждестранни лица. Крайният срок за участие е 19 септември 2014 г., а резултатите ще бъдат обявени в срок от 30 дни след тази дата.
Критериите за оценка са оригиналност, съответствие с техническите изисквания и изискванията за цена за реализация.


”София Тех Парк” става още по-голям