Това обяви директорът на отдела на руското Външно министерство по въпросите, свързани с неразпространяването и контрола над въоръжението - Владимир Ермаков.

„Логиката подсказва единствено два възможни варианта: или британските власти не са способни да осигурят защита от терористичен акт на своя територия, или те сами, пряко или косвено, уточнявам не обвинявам никого, са режисирали нападението над Скрипал“, заяви Ермаков по време на среща с чуждестранни посланици, цитиран от  "Интерфакс" и "Фокус".

По думите му - трети вариант просто не е възможен.

Преди дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че най-вероятният източник на произход на веществото "Новичок“, с който бяха атакувани Скрипал и дъщеря му, идва или от Великобритания, или от още няколко държави - Щвеция, Словакия и Чехия. САЩ били под въпрос. По думите й тези страни от края на 90-те години на миналия век провеждат интензивни изследвания на вещества от проекта „Новичок“.

„Отклонява се вниманието от самата формула. Ако британският премиер и британските експерти дадат формулата, тогава ще бъде ясно, кои страни разработват тези вещества. Тогава хората ще разберат за какво става дума. Към днешна дата не са предоставени никакви данни за веществото, което е било използвано“, отбеляза Захарова.

Великобритания, както и Чехия, Словакия и Швеция, обаче категорично отрекоха тези "абсурдни обвинения".

„Не получихме никакво достоверно обяснение защо даден нервен агент, произведен в Русия, е бил използван на територията на Великобритания. Вместо да дава отговори, Русия продължава да разпространява лъжи и дезинформация", се казва в съобщение от посолството на Великобритания в Москва, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.

Междувременно стана ясно, че братът на Сергей Скрипал - бивш парашутист от руските елитни военни части, е загинал преди 2 години в загадъчна катастрофа, преди която отслабнал рязко и се разболял по неясни причини.