Това съобщава на интернет сайта си "Гардиън". Той подчертава специално ролята на британски компании и банки в цялата схема.

Реалната изпрана сума можела да е дори 80 милиарда долара, според ненаименувани детективи, които британският вестник цитира.

Анонимен висш служител, участващ в неуточнено разследване, е казал, че въпросните пари от Русия "очевидно са или крадени, или с престъпен произход".

"Гардиън" се позовава на "мегаразследване", озаглавено "Глобална пералня", което според БНР е дело на международния консорциум разследващи журналисти.

Не е сигурно, че става дума за същия консорциум, който миналата разкри офшорния скандал, гръмнал под името "Панамски книжа".

Анонимни източници и анонимни собственици

Банковите документи, които били в основата на сегашните разкрития, са придобити от организация, наречена Проект за (репортерско) разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) и от сайта "Новая газета" (novayagazeta.ru).

Източниците на тези документи, които са били предоставени на "Гардиън", и медийни партньори в 32 страни, са пожелали да останат анонимни.

Британският вестник допуска, че въпросните данни са част от тригодишно разследване на пране на пари, реализирано от полициите в Латвия и Молдова.

Що се отнася до "Глобална пералня" (вариант "Руска пералня"), това е израз, известен от поне две години и половина.

Огромните суми тръгвали от 19 руски банки към 5140 компании с неясни собственици, по сметки в над 730 банки в 96 държави.

В корупционната схема участвали олигарси, банкери, служители на руската Федерална служба за сигурност.

Игор Путин, братовчед на руския президент, бил в борда на московска банка, в която има сметки, свързани с измамата, пише "Гардиън". Вестникът препраща към материал от август 2014 г., от който личи, че за "Глобална пералня" се е говорило публично още тогава.

В обширния текст на "Гардиън" освен Игор Путин е посочено само едно друго лично име - на банкера Александър Григориев, който бил арестуван от руските власти през октомври 2015 година.

Документите за "пералнята" според "Гардиън" съдържат подробности за около 70 000 банкови трансакции, включително 1920 реализирани чрез банки във Великобритания и 373 чрез банки в САЩ.

Регистрирани във Великобритания компании са играли важна роля в тази обширна мрежа за пране на пари. Обаче истинските собственици на повечето фирми използвани в схемата остават тайни, тъй като спорни офшорни закони им предлагат анонимност.

Британски банки са оперирали с близо 740 милиона долара от като част от мащабната престъпна операцията за пране на пари, разкрива "Гардиън".

Ейч Ес Би Си (HSBC), "Роял бенк ъв Скотланд" (Royal Bank of Scotland), "Лойдс" (Lloyds), "Барклис" (Barclays) и "Кутс" (Coutts) са сред 17-те банки, които имат централи или клонове в Обединеното кралство, и би трябвало да отговорят на въпроси за международната схема. А именно - знаели ли са за нея и защо не са пресекли съмнителните парични трансфери.