Това съобщиха от Министерския съвет, цитирани от БТА.
Русия се бори с най-тежките горски пожари от близо 40 години, в които досега са загинали най-малко 52 души и са застрашени цивилни, военни и ядрени обекти.

В телефонен разговор по инициатива на руския премиер той е оценил високо действията на 95-те български огнеборци, които от събота участват в спасителните операции, "техния професионализъм и всеотдайност".
Огнеборците заминаха в петък в късния следобе по лично разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Днес се разбра, че българските пожарникари са спасили от пожар цяло село с 300-годишна история и в него всичко е направено от дърво. За това съобщиха по-рано от МВР.

България ни оказва огромна помощ, това е голям морален жест, е подчертал още руският премиер. Борисов пък е предложил страната ни да приеме за рехабилитация деца и огнеборци, пострадали от пожарите. По време на разговора е присъствала и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е в България. Тя е информирала премиера Путин за мерките, които Европейската комисия предприема за подпомагане на Русия в тежката ситуация.

Столицата Москва все още е обвита от гъст дим, причинен от пожарите в района. Видимостта на места е под 100 метра.
Маски за защита от дима се продават в аптеките в Москва максимум по 10 броя на човек за избягване на спекула.

Междувременно пореден температурен рекорд е регистриран днес в Москва, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус". В 13.00 часа са измерени 33,3 градуса. Това е с един градус повече в сравнение с 9 август 1983 година, когато температурата в руската столица е достигнала 32,3 градуса.
Това е седмият температурен рекорд от началото на август и деветнайсетият от началото на лятото.

Ръководителят на департамента по здравеопазване в града Андрей Селцовски заяви, че обикновено в Москва умират 360-380 души дневно, а сега около 700.

Аномалните горещини това лято в Русия са без прецедент най-малко от хиляда години насам, съобщи ИТАР.-ТАСС, като се позова на директора на Руската служба за метеорология и хидрология, Росхидромет, Александър Фролов. "Ние имаме нещо като архив за опасни метеорологични аномалии, в който се изброяват събития, станали през последните 1000 години", заявил Фролов, цитиран от руската агенция и БТА.