Тази библиотека на Руската академия на науките, намираща се на Нахимовския проспект в руската столица, е една от най-големите в страната.

Пожарът продължава вече над 12 часа, и в битката с него участват стотици московски огнеборци и спасители от министерството на извънредните ситуации, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Огънят е тръгнал от третия - последен - етаж, на голямата и сравнително нова сграда с Г-образна форма, след което стремително се е разпространил на площ от 2000 кв. м.

Етажът частично е изгорял, част от конструкцията му е рухнала. Пожарникарите са успели да предотвратят разпространението на пламъците в по-голямата част от сградата.

Директорът на ИНИОН Юрий Пивоваров съобщи за ТАСС тази сутрин, че фондовете на библиотеката не са пострадали.

Опустошена е онази част от сградата, където са се намирали кабинетите на сътрудниците на института и сега те няма къде да работят.

Експертите оценяват сложността на пожара от трета степен (при пета максимална за Москва).

Причините за възникването му и нанесените щети тепърва ще се определят след потушаването му.

"Засега се разглеждат няколко версии, като една от тях е късо съединение", съобщиха от правоохранителните органи.

ИНИОН е фундаментална научна библиотека на Руската академия на науките, съхраняваща над 14 милиона книги и периодични издания, част от които са уникални.

Освен библиотеката на ИНИОН и самият институт, в сградата се намират още Германският исторически институт, магазини и няколко фирми.

"Основната част от редките книги и ръкописи, които се съхраняват там, са трофейни издания и ръкописи, изнесени от Германия след Втората световна война - книги по икономика, философия, трудове на класиците на марксизма-ленинизма. Но ценността се определя не по съдържанието, а по мястото на издаването и тиража", каза за ТАСС директорът на Руската държавна библиотека Александър Вислий.