Частицата от мощите е дар от Руската православна църква на Пловдивската епархия на БПЦ, по молба на патриарх Неофит и с благословението на руския патриарх Кирил, съобщава Светият синод.

Мощите се пренасят от Богородския епископ Антоний - викарий на руския патриарх. Поклонението пред тях ще е в храма-подворие на Руската църква, на бул. "Цар Освободител" 3 в столицата. Пред светинята ще бъде отслужен молебен.

Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 часа. С литийно шествие ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина" в двора на Софийската митрополия.

Там мощите на Св. Лука ще останат за поклонение до 16.30 часа на 22 октомври.

Същия ден от 9 часа в митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъде отслужена празнична Света литургия, оглавена от Браницкия епископ Григорий, с молитвеното участие на патриарх Неофит.

По същото време в храма-подворие "Св. Николай" на Руската църква Света литургия ще отслужи Богородският епископ Антоний, който пренася мощите. 
По-късно в храма "Св. Неделя" патриарх Неофит ще отслужи молебен пред частицата от мощите на Св. Лука Симферополски.

На 22 октомври в 16.30 часа мощите ще отпътуват за Пловдив.
От 18.00 часа в митрополитския храм "Св. Марина" на града ще бъде посрещната светинята. След посрещането на мощите ще започне празничната архиерейска вечерня.

Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват.

Св. Лука Симферополски е бил хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина. Оглавявал е катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в държавния Туркестански университет. Бил е и архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Бил е талантлив лекар и проповедник.

Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква  времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки че е бил именит хирург и учен, претърпява жестоки репресии, като прекарва 11 години в заточение.

Починал е на 11 юни 1961 г. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии.

Скоро на гроба на светеца започнали да се случват множество изцеления. През 2000 г., с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, Лука е причислен към руските светии.
Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.