Това съобщи доц. д-р Александър Апостолов, началник на Клиниката по съдебна медицина и деонтология в медицинското заведение, пред “24 часа”.

Макар капацитетът на хладилните камери да е за 60 тела, те са почти двойно повече. Въпреки това е създадена организация за съхранението им в хладилни условия.

Само преди 4 г. обаче телата са били доста повече - 187. За да намалят бройката, болницата, МВР, прокуратурата и Столичната община полагат неимоверни усилия. Най-отдавна - от 2006 г., в хладилните камери се съхраняват няколко трупа на чужденци. Те са с неустановена самоличност.

“Затова и няма как да бъдат погребани”, каза доцентът.

Цената на съхраняването им в хладилните камери е по 15 лв. на ден. Сметките се пращат на държавните институции.

“При починали лица с установена самоличност, за съжаление, има много и най-разнообразни фактори, които водят до това да не бъдат погребани”, обясни лекарят.

В някои случаи роднини отказват да погребат родствениците си, в други прокуратурата не е издала разрешение за служебно погребение, понякога няма пари за общинско погребение.

Най-болезнената тема за докторите са отказите на роднините да погребат близките си. Някои казвали, че нямат финансова възможност. Други, че са обидени на починалия си роднина и не искат да имат нищо общо с него. При такива случаи прокуратурата преценява дали да разреши или откаже служебно погребение. До отказ би могло да се стигне, ако от държавното обвинение не са събрали всички медицински документи, свидетелски показания и други, които им трябват за разследването на смъртта на съответния човек.

Иначе общинско погребение може да бъде направено и много бързо.

“Имаме специален служител, който се занимава само със служебните погребения. Той ходи по институции, пуска писма. Ние един вид координираме действията на МВР, прокуратурата и общината, което не съм убеден, че е точно наша работа”, каза още доц. Апостолов.

И шесторният убиец от Нови Искър още не е погребан

Оказа се, че трупът на шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов-Горския също все още е в камера в моргата, а прокуратурата не е издала разрешение за освобождаването му.

От държавното обвинение отказаха да коментират причините. Неофициално се твърди, че се търсят близки на Росен Ангелов, които да кажат дали искат да го погребат. Ако откажат, ще се премине към служебно погребение.

Ангелов е в моргата от 7 януари, когато бе открит с куршум в слепоочието във вила в гората. Според разследващите той се е самоубил.