Генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен поясни, че това решение представлява предприемане на по-нататъшни мерки за укрепването на общата отбрана на държавите от НАТО, предаде БТА.

"Приехме допълнителни мерки в отговор на кризата в Украйна. За нас политическото решение е единственият път напред. Изцяло подкрепяме разговорите в Женева", посочи Расмусен.

Той изтъкна, че мерките ще бъдат предприети до дни и са препоръчани от военното командване на пакта.

Ще се разполагат допълнителни военни кораби в Балтийско и Средиземно море, "и другаде, където е необходимо".
Отбранителните планове ще бъдат преразгледани и подсилени.

"Основната задача на НАТО е защитата на съюзниците. Вече предприехме сериозни стъпки в района на Балтийско море, над Полша и Румъния летят наши разузнавателни самолети. В следващите дни и седмици ще видите повече самолети във въздуха, повече кораби в морето и повече подготвеност на земята", поясни генералният секретар.

В Черно море вече има няколко кораба.

По думите на Расмусен е необходимо политическо решение, което да отразява суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и демократичните желания на всички украинци.

Расмусен призова Русия да бъде част от решението, да прекрати дестабилизацията на Украйна, да оттегли войските си от границата и ясно да покаже, че "не подкрепя насилствените действия на добре въоръжените милиции на проруските отцепници".

Той очаква насрочените за утре четиристранни преговори в Женева да доведат до мирно решение на кризата в Украйна.