Рядкото явление може да се наблюдава на пристанището в квартала "Сарафово", както и край Морска гара, съобщиха от пресслужбата на общината.

Леденото покритие се увеличава, поради трайно ниските температури, добавиха от там.

Общинският кораб "Анастасия", който вози туристи през летния сезон до острова Света Анастасия, е покрит с лед и наподобява ледена скулптура.

ВИЖТЕ СНИМКИ>>

През миналия век морето край Бургас е замръзвало 3 пъти.

В морето на Каварна, около Буна №1, се наблюдават петна лед, съобщиха от общината. Екстремно ниските температури и морския прибой изваяха красиви ледени висулки и на брега на курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна.

За първи път от пет години насам лед скова и Варненското езеро.

Крайбрежието е замръзнало на около 30 метра от брега, в лед са лодки и мрежи, а рибарите не могат да си проверят улова.

На 10 януари замръзна и река Марица при Свиленград и край Димитровград. Това не се е случвало от десетилетия.

По препредавани спомени на местни жители такова явление не е имало от 30-те години на миналия век

1929-а: Лед на два километра от брега

Замръзването на част от крайбрежието на Черно море е крайно рядко явление; през XX век то се е случвало 4-5 пъти, за последно през 1954 г.

Морето замръзва, когато съвпаднат необичайно ниски температури и слабо вълнение.

Лед сковава голяма част от крайбрежието и двата големи залива в извънредното суровата зима на 1929 година. За нея Димо Казасов, публицист и политик, съвременник на драмата пише:

"През 1929 г. България, заедно с цяла Европа, преживя тежко и незапомнено от векове бедствие. Над цялата страна се спуснаха продължителни и сурови полярни студове , които изляха всичката си жестокост към най-бедното население."

На 10 февруари 1929 температурата на въздуха във Варна, пада до рекордните там за XX век минус 23 градуса по Целзий.

Във Варненския залив дебелината на ледената кора достига от 11 до 30 сантиметра, според съвременници, цитирани в "Морски вестник".

Пред Василико (дн. Царево) морето е замръзнало до една миля от брега, а срещу Ахтопол - две мили. (Една морска миля е 1852 метра.)

На не един от военните и търговските кораби се налага да се движат като ледоразбивачи, отбелязва морския историк Атанас Панайотов.

Необичайното явление носи и забава на деца и възрастни, те се разхождат... по морето и се пързалят, правят си снимки.

Това носи едно нещастие в Бургаския залив (също на 23 февруари). На около 80 метра от брега ледът се пука и компания от пет госпожица се оказва във водата. Четири са спасени, но петата пропада под леда и се удавя.

Необичайни явления съпровождат и краткотрайните затопляния в рядко продължителния студ.

Кореспонденцията си от Бургас от 13 февруари в. "Зора" озаглавява "Нашите пристанища размразени". В нея пише:

"Днес преди обед при хубаво време ледът на морето започна да се пропуква и в града се чуваха силни гърмежи като от артилерия. Ледът се раздвижи..."

Примери за подобно на 1929-та и дори много по-силно замръзване на Черно море има. Те обаче са далеч назад във времето, в минали столетия, и по-специално в т. нар. Малък ледников период в Европа, започнал през XIV век.