Това се казва в официална позиция на Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се” Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Считаме, че това е политическо безумие и е заплаха за живота на пациентите. Като пациентски организации подкрепяме прогенеричната политика, защото иновативни лекарства може да има за нас, когато публичните средства се изразходват разумно и контролирано. За съжаление в България липсва политическо желание за разширяване на изразходването на генерични лекарства там, където е възможно и може да се осигури качествено лечение, се пояснява в позицията.  

Политици и управляващи се заиграват с нас, пациентите, както и с фарма бизнеса, противопоставяйки ни некоректно едни на други. Категорично считаме, че пациентите не трябва да бъдат лишавани от новите иновативни медикаменти, които са достъпни за гражданите на ЕС, но не и за българските. Факт е, че НЗОК е финансова институция, която разполага с фиксиран бюджет, но е недопустимо пациенти с тежки заболявания, в това число: остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и др., да стават жертва на невъзможността на институциите да контролират разходите на публични средства. За съжаление никой от институциите не се заема с контрола, а се избира последствията да ги носи най-уязвимата група в здравеопазването – пациентите, се заявява още в позицията.

По оценки на пациентските организации стойността на тези нови лекарства е около 25 милиона лева годишно при бюджет на НЗОК за 2018 г. от 3.8 млрд. лева.