В Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ е планирано обсъждане и гласуване дали да понижи статута на Турция и да открие отново процес на мониторинг спрямо страната, което бе определено от Анкара като политически мотивирана стъпка, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Съдокладчиците на мониторинговия комитет са препоръчали на ПАСЕ да "открие отново процедура на наблюдение спрямо Турция, докато бъде даден задоволителен отговор на нейните притеснения".

Инициативата за понижаване на статута на Турция е "открито политическа операция" срещу Турция, заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън.

Въпреки усилията на Турция за сътрудничество, турското правителство вижда, че има политически инициативи срещу страната "сред някои тенденциозни кръгове", каза Калън на пресконференция.

На 24 април мониторинговият комитет на ПАСЕ се очакваше да гласува проектодоклад, озаглавен "Функциониране на демократичните институции в Турция", отбелязва вестникът.

Ако ПАСЕ подложи Турция на мониторинг, тази стъпка ще има негативно отражение върху отношенията Турция-ЕС, отбелязва вестникът.

През 2004 г. ЕС обяви, че Анкара трябва да излезе от процеса на мониторинг, за да отговори на критериите от Копенхаген. През същата година ЕС даде дата за начало на преговори за присъединяване на Турция, след като бе отменен процесът на наблюдение спрямо страната, като бе посочено, че Турция успешно е изпълнила критериите от Копенхаген.

Ако ПАСЕ реши да започне отново мониторинг спрямо Турция, това би потвърдило, че Анкара не е изпълнила критериите от Копенхаген, което бе отправна точка за започване на преговори за присъединяване.

Съветът на ЕС, който отложи взимане на решение по искане за замразяване на преговорите с Турция по време на среща на върха през декември 2016 г., ще разгледа отново искането в края на този месец, ако ПАСЕ понижи статута на Турция, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".