С цел ограничаване на паралелния износ в проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина, одобрен от МС на 13.12.2017 г., е предвидено изграждането на информационна система за мониторинг на недостиг на лекарствени продукти на територията на страната.

Въпреки че проектозаконът все още е в НС работата по създаването на информационната система в Изпълнителната агенция по лекарствата вече е стартирала.

Тя ще даде възможност за проследяване на информацията на реалните количества лекарствени продукти в реално време и възможност за навременен контрол по ограничаване на паралелен износ при доказан недостиг.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) изисква постоянно информация от притежатели на разрешения за употреба и търговци на едро с лекарствени продукти за осъществени доставки и тяхното разпределение.

За 2017 г. в ИАЛ са постъпили уведомления за износ от 36 търговеца на едро с лекарствени продукти. Извършени са 480 проверки на търговци на едро и дребно. Приключилите в рамките на 2017 г. наказателни производства са 50.

Извършват се и чести проверки на основните дистрибутори за аптечния пазар. Установени са 8 случая на продажби от аптека към търговци на едро с лекарствени продукти и за тях са образувани двустранни административнонаказателни производства.

При непредставяне на достъп до софтуера за продажби и фактури, които често и не се съхраняват в аптеките, органите на ИАЛ налагат санкция от 500 лв. или 1000 лв. за неизпълнение на разпореждане.

Поради това е създадена организация тези проверки да се извършват от съвместни екипи на ИАЛ, НАП и ГДБОП като през месец декември са проверени 30 аптеки, 4 търговци на едро с лекарствени продукти и 3 болници.

В Агенцията постъпват уведомления за намерения за износ, както за трети страни, така и за вътрешнообщностни доставки, като само първите минават и се отчитат на Митница.

Реална информация за външнотърговските сделки с лекарствени продукти за страни-членки на ЕС е налична в НАП. С оглед на това ИАЛ, предоставя наличната информация за постъпилите уведомления за предстоящ износ на НАП, с цел при данъчни ревизии или документално констатиране на износ без уведомления, да се получи обратна информация.

При конкретни проверки, извършени съвместно с органите на НАП, се констатират многократно заявени по-големи количества от реално изнесените лекарствени продукти.