Приличащ на принца измамник използвал видео връзка, представена да изглежда от неговия кабинет, за да подведе видни лица в страната, писа в. „Монако-матен“, цитиран от БНР.

Правителството на богатото средиземноморско княжество излезе с изявление, което потвърждава такива „ужилвания“, без обаче да посочи името на принца, чието състояние се оценява на около 2 млрд. евро.

„В продължение на няколко седмици лица от организирана престъпна група крадат идентичността на високопоставени представители в княжеството и се опитват да установят контакти от тяхно име… с електронни съобщения, есемеси или видеоконферентна връзка чрез приложения от типа на Уотсап“, се посочва в съобщението.

В него се добавя, че мишените били „обществени лидери или отговорни хора“. При измамата се използвали писма от официални органи на Монако със съответните подписи. Те били изпращани на набелязаната жертва, а опитът за контакт изглеждал сякаш че идва от истински телефонни номера на институцията.

„Всичко това цели получаване, под претекста на спешни финансови нужди, превод на пари в чужди банкови сметки, особено в Азия“, са посочва в правителственото съобщение. „Монако-матен“ писа, че миналата есен мишена на такъв измамник бил журналист.

С него се свързал принцът менте, като казал че се опитва да договори освобождаването на местен гражданин, отвлечен от ислямистка група. Полицията започнала разследване, но изглежда измамата все още продължава. Принц Албер стана монарх на Монако, чието население е 32 000 души, след смъртта на баща си принц Рение през април 2005 г.