Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на пресконференция.

Той обясни, че организирането на конкурсите се налага заради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции. На въпросните директори е отправено едномесечно предизвестие. 

Някои от директорите са навършили пенсионна възраст още преди 9 години, но чак сега се пенсионират, след поправка в Кодекса на труда от м.г., с която работодателят може да прекрати трудовите договори на работещите пенсионери именно поради навършване на пенсионна възраст.

Стаматов бе категоричен, че системата има нужда от обновяване и освежаване на ръководните си позиции и в момента единственият принцип, който е използван, е придобиване правото на пенсионна възраст.

Конкурси ще има за десет държавни училища в София-град, за четири в Плевен, за три в Пазарджик, за по две училища във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по едно училище в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково.

В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образованието ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София-град - в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни заместник-министър Стаматов.

"Директорите, които сега ще се пенсионират, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото. Специфичните им знания и умения занапред могат да бъдат насочени към участия в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците", посочи още Стаматов.

Конкурсът за държавни училища ще се организира в София при максимална прозрачност както на теста, така и при събеседването с кандидатите, увериха от МОН.

До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс.

Столичните общински училища, които ще имат нови директори са: 61-во, 74-то,11-то ОУ, 33-та езикова гимназия, 17-то СОУ, 34-то ОУ, 159-то ОУ,  21-во СОУ, 122 ОУ,, 97-мо СОУ,  81-во СОУ, 82-ро ОУ,  101 СОУ,  112 ОУ, 53-то ОУ,  124-то ОУ, 93-то СОУ, 94-СОУ, 109и 148-мо ОУ, 7-мо СОУ, 55-то СОУ,  20-то ОУ, 73-то СОУ.

Освен това от държавните училища в столицата ще бъдат пенсионирани и директорите на Национална стопанска финансова гимназия, гимназия „Карл Фон Линден”, Професионалната гимназия по туризъм, Професионална гимназия по електротехника и информатика, СОУ „Св. Иван Рилски” в Казичене към затвора, Професионална гимназия „Ломоносов”, Софийска професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия, Гимназия „Джон Атанасов” и ПГСС „Бузема”.

От МОН припомнят, че през юли 2015 г. са организирани конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са правени директорски конкурси - през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища.