Новият закон влиза в сила на 1 август, той позволява да се използват учебници, които действат сега, при евентуална възможност да не бъдат издадени до 15 септември, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов след среща с представители на издателите, предаде „Фокус“.

"Учебници за учениците в 1 клас тази година ще има, продължаваме да дискутираме тяхното съдържаниеВ момента има процедура, с която издателите подготвят учебници за 1 клас. Те правят максималното, за да изготвят качествени учебници, а не какви да е“, подчерта той.

Издател, присъстващ на срещата, поясни, че напълно нови учебници за 15 септември няма да има.

Във връзка със съдържанието на учебниците по история Стаматов каза, че не би могло да има липса на материал, в който и да е учебен предмет.

"Да, за момента това е пропуск, но той е процес на промяна, свързана с подготовката на новите учебни програма“, добави Стаматов.

Той уточни, че през следващите дни предстоят срещи с представители на образованието в различни български градове, за да се дискутира учебното съдържание.

Кунева: Това е патриотична задача

С този закон има шанс да направим училището такова, каквото много поколения мечтаят, заяви новият министър на образованието Меглена Кунева.

Тя изтъкна, че с издателите имат едно и също желание да решат проблемите, които по обективни причини съществуват.

Във връзка с новите учебни програми от 1 до 5 клас министърът поясни, че това е една много важна патриотична задача.

„Имаме ограничения във времето, законът дава 7 месеца на издателствата да представят своя продукт, за да могат учителите да изберат. Издателите декларираха да спазят този срок до 2017 година. Едно нещо не искам да допусна – хаос и напрежение в системата и децата да нямат учебници за 15 септември“, каза Кунева.

По-къснов парламента Кунева отново изтъкна, че патриотизмът е част от новия училищен закон и никой няма да го прескочи.

"Може би в първи клас е по-добре да чуеш „Стани, стани, юнак Балкански” и от там да започнеш да разбираш историята, отколкото с един исторически текст, който е свързан с дати и е по-сложен за дете от първи клас. Давам това само като пример, но разбира се, че ще ги има и датите, събитията и историческата обективност", заяви тя в отговор на въпрос относно политиката при изготвяне на учебните програми по история и литература за средното образование.

Новите учебни програми  >>

Издателите: Новите учебници - от догодина

Обединихме се около едно решение, което ще предложим на министерството. Недопустимо е децата на 15 септември да започнат годината без учебници, или с такива, които не са достатъчно качествено направени, заяви Никола Кицевски от издателство "Просвета".

Предложихме на министерството новите учебници да влязат в сила от 2017 година, а новите учебни планове да не се променят и да влязат в сила от тази година. Ще намерим начин всички деца да се сдобият с необходимите методи за работа. Ще приложим решение, което е най-добро за момента“, каза още Кицевски.

Вълчев:  За нов учебник трябват 14 месеца

По-рано по БНТ бившият министър на образованието Даниел Велчев заяви, че за издаването на нови учебници за първи и пети клас се иска технологично време от 13-14 месеца.

Той уточни, че за предвидените промени се иска технологично време. За всичко останало ще се успее, но времето няма да стигне за издаването на новите учебници за 1-и и 5-и клас.

"За хората, които не знаят как се издава един учебник, ще обясня: Първо се прави конкурс и тъй като трябва да има максимален брой участници, което отнема до 7 месеца. Следват определени процедури - специалисти го оценяват, изпраща се към учителите. Това трае около 13-14 месеца. Фатално е закъсняло по някаква причина. Не искам да обвинявам никого, но това нещо не е направено. Ако процедурата върви нормално и тя не е обжалвана, а тя е обжалвана, нови учебници могат да се чакат в края на есента - по-скоро към Нова година", каза още Вълчев.