Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър Меглена Кунева и заместника й в МОН Диян Стаматов по време на представянето на 13-ия държавен образователен стандарт

13-ия образоватален стандарт е за гражданското образование, което включва демократични практики, но също етика, екология, грижа за здравето. Практическите умения по стандарта са включени в различни предмети и в часа на класа, т.е. той е интердисциплинарен.

Кунева обясни, че целта на стандарта е да се познават институциите на страната, ценностите от демократичното управление, с което да се формират личности.

Тя уточни, че целта е да се формират хора с ясна ориентация за добро - зло, правилно - неправилно.

Според министъра този стандарт ще даде насоки как можеш да лидираш, и едновременно с това да уважаваш околните.

"Изобщо какво е поведението, така че да имаме едно трезво и проспериращо общество. Това без личности няма как да стане. А личностите се формират буквално от детската градина“, поясни Кунева.

По думите й стандартът има за цел да адресира тази отговорност най-напред към семейството, през училищната общност, през обществото, през природата и не на последно място към личното си здраве.

"Гражданско образование" в 11 и 12 клас

В 11-и и 12-и клас учениците ще изучават предмета "Гражданско образование". Работните варианти на учебните програми са публикувани на сайта на МОН. Програмите ще бъдат предмет на обществено обсъждане до 2018 г. и дотогава в тях могат да попаднат други нови актуални теми.

"Културата на зрелостниците изисква добро гражданско образование и затова в 11 и 12 клас ще има такъв предмет", каза министър Кунева.

Новите програми ще заменят предмета "Свят и личност" в 12 клас и ще са с по-голяма практическа насоченост.

"Учениците ще учат за различните типове демокрация, за различните избирателни системи, какво означава преференциален вот, недемократични и корупционни практики, включително купуването и продаването на гласове, изборните манипулации, да разпознават политическия популизъм и медийните манипулации“, каза Кунева.

Тя уточни, че те ще бъдат научени да разграничават форми на граждански протест.

"Мисля, че за всички нас ще е интересно да минем един такъв учебен курс, да разграничават различните малцинствени политики и да се ориентират в причините за противоречията между различните религиозни общност“, добави тя.

По думите й в 12 клас се въвеждат темите за тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение, проблеми с бежанците.

Нов акцент е социалната политика и социалното партньорство преди да напуснат училище да знаят основните права - трудови, социални, осигурителни, насоки към пазара на труда“, добави министърът на образованието

МОН обмисля да наеме ПР агенция за рекламната поръчка


По повод спряната обществена поръчка на МОН за рекламни материали, Кунева отново съжали, че е била пусната, докато тя и главният секретар на министерството са били в отпуск. Веднага я спряла, "защото тези поръчки имат необходимост да създадат позитивно отношение към пари, които влизат отвън в нашия бюджет".

По подобни обществени поръчки са работили шестима министри в МОН и всички министерства, които имат оперативни програми, подчерта Кунева.

По думите й начинът, по който рекламата може да се направи по-добре, е ако с това се занимава рекламна агенция.

Няма такава практика в България, вероятно, за да не се оскъпяват нещата допълнително. Ще включа ПР екипа на министерството. Другият вариант е да се наеме допълнително рекламна агенция, която да извърши това вместо министерството“, посочи Кунева и подчерта, че не може да има има свръхочаквания от хора, на които рекламата не е част от длъжностната характеристика.