Вчера стана ясно, че досегашният директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов е новият зам.-министър на образованието.

Според публикация в "24 часа" от първата минута, в която Меглена Кунева поела образованието в България, задавала един и същи въпрос на всеки, с когото имала официална и неофициална среща. Кой е най-добрият училищен директор?

При предаване на поста й от предшественика й, тя получила 10-ина много близки отговора. В почти всички се повтаряли две имена - Диян Стаматов и Асен Александров - директор на 51-о СОУ в София.

Така било решено ресорът средно образование в министерството да поеме Диян Стаматов, а Асен Александров да стане съветник на министъра.

48-годишният Диян Стаматов е първото попълнение в екипа на министър Меглена Кунева. След оставката на зам.-министър Ваня Кастрева досега Кунева беше с двама заместници - професорите Николай Денков и Костадин Костадинов.

Стаматов е възпитаникът на СУ "Климент Охридски", има и квалификация по образователен мениджмънт. Учител е от 1993 г. Бил е директор на 3 училища.

Той е разпознаваем не само в учителските среди. Медийно отворен, неговите изяви стигат лесно до хората. А и 119-о СОУ, което ръководи от 10 години, е сред най-търсените, особено от родителите на първокласниците.

Това стана след като подобно на изборите, в училището въведоха изискването за уседналост на родителите като един от критериите за прием в 1-и клас. Миналата година там започнаха най-много първокласници - 192-ма. Диян Стаматов дори се отказа от директорския си кабинет, за да го направи класна стая за една от паралелките.

В неговото 119-о училище се взимат важни решения с референдум. Един от тях бе и дали децата да са с включени телефони в училище, а от вчера в училището звучи българския химн в клас. След проведен референдум, 56% от учениците на 119-то училище казаха ,"да" на идеята уроците им да започват с националния химн всеки понеделник и петък.

Друг любим директор е съветник на Кунева

Асен Александров беше съветник на проф. Сергей Игнатов, а сега ще помага и на Меглена Кунева.

Учител по математика с иновативни идеи. Ръководи столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" вече 11-та година. Докато съветваше бившия просветен министър, той остана и на директорския стол.

Когато става директор в училището се обучават около 600 деца, сега те са двойно повече.

Днес трудно можеш да "вредиш" детето си, като първолак заради огромния наплив и престижа на обучението. На празници учениците винаги очакват директора си с китара в ръка.

Запява авторските си песни, в които пише за любимото училище.

Александров беше ръководител и инициатор на проекта УСПЕХ, по който Европа ни даде пари за безплатни кръжоци на учениците. За тях получихме 100 млн. лв. за 3 години по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Самата абревиатурата означава - "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти".