4-годишната Руе е била приета в многопрофилната болница в 17 часа вчера в изключително тежко състояние, съобщиха Хасково.нет и Дарик.

"Детето е откарано до областното лечебно заведение с линейка, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ в Хасково д-р Мариян Запрянов"
, цитиран от БТА.

Засега работната диагноза е токсиинфекциозен шок. 
Момиченцето е било с температура над 40° и остър ДИК синдром (при който кръвта не се съсирва - б.р.).
Телцето е било покрито със сини петна, а кръвното налягане е било буквално сринато.

Въпреки че по случая са извикани консултанти от пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", момиченцето починало 4 часа по-късно - в 21 часа, без да дойде в съзнание.

Трупчето на детето е откарано в Съдебна медицина - Хасково. Съдебният лекар д-р Христо Еленски съобщи, че се чака резултата от микробиологичния анализ и тогава ще бъде ясна точната причина за смъртта.

По данни на самите родители състоянието на дъщеря им се влошило в петък, подобрило се за малко и се сринало в събота.

Заради езиковата бариера не е станало ясно защо са чакали до неделя следобед, преди да подадат сигнал до 112.

Засега не е ясно дали момиченцето е преглеждано или консултирано от някое от трите медицински лица в лагера.

По телефона д-р Елена Дачева, педиатър в бежанския лагер, отрече да е преглеждала такова дете, но отказа повече информация с мотив, че по случая се води досъдебно производство.

Според директора на центъра в Харманли Йордан Малинов повече информация за случая се очаква от Държавната агенция за бежанците.

В края на 2013 г. десетки бежанци, настанени в лагера в Харманли, протестираха заради лошите условия, липсата на медицинска помощ, отопление и недостатъчната храна.