Шокиращите данни изнесе днес министърката за развитието на жените и децата Манека Санджай Гандхи, цитирана от Ройтерс и БТА.

Въпреки че законът забранява да се определя полът на неродените деца по време на бременността, абортите заради пола на бебето остават обичайна практика, в резултат на която в някои части на Индия броят на момичетата е намалял в сравнение с момчетата.

"Всеки ден близо 2000 момичета са убивани в утробата. Някои са раждани и веднага след това задушавани с възглавници", каза Манека Гандхи по НДТВ.

Британското медицинско списание "Лансет" публикува през 2011 г. резултатите от изследване, според което до 12 милиона индийски момичета са били абортирани през последните три десетилетия, което е довело до съотношение от 918 момичета на 1000 момчета през същата година.

През 1981 г. на 1000 момчета са се падали по 962 момичета.

В доминираната от мъжете индийска култура синовете са смятани за предимство, които ще се грижат за прехраната на семейството, ще продължат фамилното име и ще извършат последния ритуал за родителите си, смятан за най-важния в много религии.

На момичетата, от друга страна, се гледа често като на бреме, тъй като семействата трябва да им осигурят достатъчна зестра, за да им намерят подходящ жених.

Родителите трябва да бдят и за тяхната безопасност, тъй като предбрачният секс се смята за нещо срамно за семейството.

Гандхи каза, че правителствена програма под наслов "Спаси дъщерята, образовай дъщерята" вече дава резултати след започването й през януари.

Тя се прилага в стотина района, където съотношението на момичетата спрямо момчетата е прекалено ниско.

Тя има за цел по-стриктното прилагане на закона, криминализиращ избора на пола на детето преди раждането, и подобряване на достъпа на момичетата до образование.

В Индия има и друг наболял проблем - през последните години в страната се шири недоволство заради неспособността на властите да се справят с вълната от сексуално насилие.

През март гневна тълпа щурмува затвор в североизточния индийски град Димапур, измъкна имигрант, обвинен в изнасилване на 20-годишна студентка, и го линчува.
35-годишният мъж от Бангладеш, обвинен също в незаконно пребиваване, бе влачен гол и пребит до смърт с камъни.

Сексуалното насилие над жени привлече общественото внимание в Индия особено силно след груповото изнасилване и смъртта на студентка в Делхи през декември 2012 г. Смъртта на младата жена предизвика масови протести в цяла Индия.

Индийският президент Пранаб Мукерджи вече одобри затягане на наказанията за изнасилвания, включително въвеждането на смъртна присъда за тези престъпления, водещи до тежки последствия.

Миналата година датска туристка беше групово изнасилена и ограбена в Делхи.