Висшето ръководство на Българската православна църква реши преди дни при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на БПЦ да се споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар на всички българи.

Решението бе публикувано на сайта на Св. Синод и е прието по искане на Пловдивския митрополит Николай.

Мотивите на синода са, че Сакскобурготски никога не се е отказвал от своята титла и според каноните той трябва да се споменава като такъв.

Според решението на Светия Синод той ще се споменава преди народа в различните видове богослужения.

Според Плевнелиев християните в България могат да се разделят на монархисти и републиканци. Той отправи призива си след празничната литургия по повод 1150 години от покръстването на българите.

"Днес честваме великото дело на княз Борис І - Михаил, който направи българите народ. Важно е всички да си спомняме неговия завет и политическите и духовни лидери да се научат на неговото дело, за да пребъдат българите във вековете", заяви Плевнелиев.

Президентът си пожела политическите и духовните лидери, да работят за единство на народа.

На днешните чествания в Голямата базилика в старопрестолния град Плиска Президентът на Р България Росен Плевнелиев получи икона от Светия синод, а на премиера беше връчен орден "Свети Цар Борис Първи- I степен", орден "Свети Йоан Рилски- I степен" получи Симеон Сакскобурготски, на г-н Емил Велинов- директор на Дирекция "Вероизповедания" при Министерски съвет беше връчен орденът на светия синод "Св.св. Кирил и Методий- II степен".

Патриархът на Българската православна църква Неофит връчи тези отличия в знак на внимание и за църковни заслуги.