Съд в Молдова осъди бизнесмена Вячеслав Платон на 18 години затвор за пране на пари и измама във връзка с изчезването на 1 милиард долара от банковата система на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Скандалът е известен в бившата съветска република като "кражбата на века". Той бе предизвикан от открадването на равностойността на една осма от БВП на страната от три от банките й между 2012 и 2014 г.

В разследването са идентифицирани около 40 души, които са се възползвали от схемата или са я улеснили, но повечето от тях още не са назовани поименно.

Съдът постанови, че Платон е виновен в присвояването на около 800 милиона леи (42 милиона долара) от изчезналите пари от Банка де Економии, която впоследствие фалира.

Платон трябва да възстанови присвоената сума и да излежи 18 години затвор. Обвиняемият твърди, че е невинен и е жертва на лов на вещици.

Бившият премиер Влад Филат вече е в затвора за същата банкова измама, при която пари са били източвани в чужбина чрез съмнителни кредити и размяна на активи. Скандалът предизвика улични протести, припомня Ройтерс.

Международният валутен фонд и Европейският съюз замразиха финансовата си помощ за Молдова, молдовската валута се срина рекордно, а инфлацията достигна двуцифрени равнища.

Мнозина молдовци смятат, че и други членове на проевропейския елит освен Филат са били замесени в тази банкова измама, отбелязва Ройтерс.