Вложителите с негарантирани влогове не е необходимо да подават специално молба, тъй като синдикът е длъжен да ги впише в списъка служебно.

Синдиците в КТБ служебно вписват като приети вземанията на вложителите в банката; както и тези на работниците и служителите, произтичащи от трудово правоотношение с банката, възникнало до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност.
Служебно се вписват и установените с влезли в сила актове публични вземания.

До два месеца от обявяването на несъстоятелността, което в случая с КТБ означава 22 юни, могат да се предявяват искания за вземания. Молбите трябва да бъдат внесени на ръка в деловодството на КТБ АД на адрес: София 1000, ул. „Граф Игнатиев“ № 10.

Молбите могат да бъдат изпращани и по пощата на същия адрес. Тези ще се считат подадени в срок, ако пощенското клеймо носи дата преди изтичане на срока.

Молби за предявяване на вземанията не могат да бъдат подавани по електронен път, а такива, които са адресирани до клоновата мрежа или до съда по несъстоятелността, могат да не достигнат до деловодството на синдика в предвидения от закона срок.

Междувременно днес депутатите приеха промяна в Закона за банковата несъстоятелност с изменение на Закона за Данъка върху добавената стойност, според която временните синдици ще могат да изискват незабавни плащания въз основа на извлечение от счетоводните книги.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че до 30 май темата с назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще бъде приключена. 11 фирми искат да правят това, но досега единствено швейцарската компания CCI е заявила официално, че ще направи предварително проучване на случая и ако бъде наета, може да помогне за намирането на липсващите 4,2 млрд. лв.

АНКЕТА: Ще опазят ли синдиците имуществото на КТБ?