Новината за Саманта Лютуейт се тиражира от "Дейли мейл", "Телеграф", "Мирър", "Експрес", "Сън".

Тя е вдовица на Джърмен Линдзи, камикадзето, което взриви една от бомбите в лондонската транспортна система по време на атентатите на 7 юли 2005 г., съобщи БТА.

29-годишната Саманта е родена в семейството на британски военнослужещ.

Противоречиви са информациите дали тя е от Англия или от Северна Ирландия. Когато била на 17 г., Саманта се запознала със съпруга си в чат в интернет.
Три години по-късно се оженили.

След атентатите в Лондон Саманта заяви пред полицията, че не е знаела нищо за дейността на съпруга си.

Според британски медии през 2007 г. тя се преместила с трите си деца в Африка и станала член на групировката "Аш Шабаб", която пое отговорност за атаката в Найроби.

Смята се, че Саманта се е придвижвала между Кения, Сомалия и Танзания. През февруари 2012 г. кенийската полиция е обявила британката за издирване, след като в едно от скривалищата на терористите бил открит южноафрикански паспорт с нейната снимка, но с чуждо име.
Медиите са кръстили Саманта "Бялата вдовица".

Според британски издания в нападението срещу мола в Найроби са участвали още двама британски граждани - 23-годишният Либан Адам и 24-годишният Насир Ширдун.

Четирима британски граждани са загинали при атаката на ислямистите.

Вижте снимки

Кенийската полиция заяви малко след обед, че е успяла да освободи почти всички заложници и продължава настъплението срещу екстремистите.
Преди това "Аш Шабаб" заплаши да избие заложниците, а по обед около търговския център "Уестгейт" бяха чути експлозии и стрелба.

Кенийският министър на вътрешните работи Оле Ленку съобщи на пресконференция, че силите за сигурност контролират вече всички етажи на мола, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите на министъра всички терористи са мъже, макар че някои за заблуда били преоблечени в женски дрехи.  В нападението срещу търговския център са участвали 10-15 въоръжени мъже.

Около 200 души са спасени в резултат на операцията на кенийските сили за сигурност по освобождаването на заложници от атакувания търговски център в Найроби. Това съобщиха въоръжените сили на Кения, цитирани от РИА Новости и Агенция „Фокус“.

От спасените 200 души в болници са настанени 65 души. При операцията са ранени 11 военнослужещи, които също се намират в лечебни заведения. При операцията са ликвидирани трима терористи и още няколко са ранени.

По-голямата част от заложниците са освободени, но засега не е ясно колко хора продължават да са в плен на екстремистите. Кенийската полиция съобщи, че е арестувала над десет заподозрени, те ще бъдат разпитани относно атаката срещу търговски център в Найроби, където заложническата криза продължава, предаде АФП.

Арестувахме над десет лица, те са подложени на разпити във връзка с атаката в мола „Уестгейт”, се посочва в съобщение на полицията.

Представители на Червения кръст съобщиха, че броят на загиналите при заложническата криза в кенийски мол е 62 души, което е със седем души по-малко от предишните съобщения.

Стотици доброволци в Найроби се редят на опашки, за да дарят кръв за пострадалите над 200 души.

Президентът Барак Обама нарече нападението срещу мола в
Найроби "ужасна трагедия" и обеща, че САЩ ще окажат цялата
необходима подкрепа на Кения
в разследването, съобщиха
световните агенции.