Вместо да спазят заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да влязат в класните стаи в модернизираната сграда на ул. “Баба”  в "Модерно предградие", ученици и родители излязоха на протест в двора на гимназията на ул. "Кирил и Методий" до Женския пазар.

Малко по-късно протестът се премести пред Министерски съвет.

Вижте снимки >>>

Ученици заявиха, че не искат да учат на ул. "Баба" и не искат да ходят на училище в покрайнините на София. Един от издигнатите от тях плакати гласеше: "Между гробището и бунището ли е мястото на НГДЕК?".

Протестиращите смятат още, че сградата в "Модерно предградие" е непригодна за учебен процес и опасна за здравето на учениците заради наличие на азбест.

Притесненията за канцерогенен материал, останал в ремонтираната сграда, се появиха още в началото на миналата година, когато азбестов минерал беше открит в къс от стена, донесен за изследване от майка на възпитаник на училището.

МК : Училището е безопасно
 
Днес на нарочна пресконференция от Министерстово на културата обясниха, че са направени три проверки за канцарогенни материали и  взетите проби са доказали, че азбест няма.

Резултатът от третата проверка, която е направена днес, показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонторината сграда, до която учениците нямат достъп, обясниха от МК.

Според министъра на културата Вежди Рашидов средата е безопасна за провеждане на учебни занятия. Той увери, че етернитовите отпадъци ще бъдат отстранени.

"Ще помоля от утре децата да заемат училищните си стаи и да започнат занятия
", заяви министър Рашидов и посочи, че такива са изискванията на закона.

От МК подчертаха, че сградата в "Модерно предградие” е обновена със средства по Оперативна програма "Регионално развитие" в размер на 2,116 млн. лева. Срокът на проекта изтича на 5 април т.г. и за да може Министерството на културата да възстанови средствата за ремонта до тази дата трябва да започне учебният процес в сградата.

Ако родителите не пуснат децата си и процесът не тръгне, средствата няма да бъдат изплатени, обясни Ангел Ангелов, директор на дирекция "Европейски програми и проекти" в МК.

От МК заявиха още, че именно, за да смекчат напрежението, са оставили сградата в центъра на града за ползване като филиал към гимназията.

Директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова съобщи, че се обмисля разширяване на приема и след завършен 4-ти клас.

По този начин училището ще има необходимост от по-голяма база и ще може да се ползва сградата в "Модерно предградие" като филиал, а досегашната, където от 2 години е настанена гимназията - сградата на 13-о училище в центъра на София, да се запази като основна.

В момента учениците в Класическата гимназия са 472-ма.

От МОН допълниха, че информацията, свързана с разходваните средства за ремонта на училището, е абсолютно достъпна и може да бъде открита в сайта на ведомството.