Вчера МОН сезира ръководството на МВР за изнесени в медиите сигнали за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература на 20 май, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Министър Танев обаче бе категоричен, че няма никакво изтичане на информация от МОН, предаде БТА.
Той коментира, че разчита на службите и техния професионализъм да бъде разкрит случая. По думите на Танев, това, което до момента се знае е, че информация е изтекла след 9 ч., когато матурата вече е била започнала.

"Имате ли един факт, върху който да почивате по отношение на съмнения , че служители на министерството са изнесли информация", застъпи се той за подчинените си.
Тодор Танев смята, че излъчени от национални медии материали може и да са нагласени. Но не отрече, че има възможност и да са истина.

"Задачата се генерира в моите ръце, тя не се знаеше. Остава да се закълна и в децата си и това ще го направя, аз мога - заклевам се в децата ", емоционално добави образователният министър.

Той подчерта, че който в момента се опитва да инсинуира срещу министерството без факти, прави престъпление.

Образователният министър съобщи още, че е поискал заглушаване на мобилните телефони от МОН за днешния втори задължителен зрелостен изпит по избор, но му е било отказано, тъй като ведомството е в една сграда с президентството, съобщиха БНР и Дарик радио.

"Яворов" предупреди във Фейсбук

Вечерта преди матурата на 20 май във Фейсбук групата "Кандидат-студенти СУ 2015" от потребител с име "Пейо Яворов" и профилна снимка на поета, съобщи Offnews. Той написа:

"Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)".

И на изпита наистина се падна стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло", по което зрелостниците писаха на тема "Любовта като храм".

След това неизвестният "Пейо Яворов" написа:

"Шегата настрана, наистина знаех, че ще се падне."

В отговор на въпрос откъде е знаел какво ще се падне на матурата, той отвърна:

"Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа :). Не се безпокойте, и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне".

Без анулирани писмени работи на седмокласници

На националното външно оценяване по математика за учениците от VII клас не са анулирани писмени работи, съобщиха междувременно от пресцентъра на МОН. От 61 207 седмокласници на първи модул на национално външно оценяване са се явили 54 254 ученици - 88,86 на сто, а на втори модул - 35 627 ученици - 65,67 на сто от явилите се на първи модул.

Във връзка с констатиран проблем при комплектуване на листовете за отговори, който своевременно е отстранен, в някои от варненските училища изпитът започна по-късно. Това не се е отразило върху регламентираната обща продължителност на изпита. Изпитите са протекли без инциденти, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че експерти от МОН днес осъществяват контрол в четири области - Софийска област - 1 училище, Благоевград - 1 училище, Кърджали - 11 училища, и Смолян - 2 училища. МОН благодари на компетентните органи за помощта и съдействието за нормалното протичане на националните външни оценявания, както и на всички, участвали в провеждането на изпитите днес, се казва в съобщението.