Готвената забрана е част от предизборните обещания на Макрон и според нея децата ще могат да идват на училище със своите телефони, но няма да могат да ги изнасят извън сградата до приключването на часовете, съобщава в. "Гардиън".

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер съобщи, че промяната ще влезе в сила от началото на следващата учебна година през септември 2018 г.

На учениците до 15-годишна възраст ще се налага да заключват телефоните си в специални шкафчета, а употребата им в сградата на училището ще става само при екстремни ситуации.

Мнозина обаче са скептични към готвената забрана, тъй като не е ясно колко ефективна ще бъде тя. И в момента на учениците е забранено да ползват телефоните с в час, като повечето от тях спазват това, защото в противен случай следват наказания.

Според френския образователен министър, щом министрите могат да заключват телефоните си в шкафчета преди заседания, то това могат да правят и всички останали хора, включително и учениците.

Съюзът на френските училищни директори обаче има големи резерви към готвените промени.

"Ние сме свикнали да мислим логично и прагматично, но тук това липсва. Искаме да превърнем училищата в огромни шкафове ли? Сам направих калкулациите - за да бъде осъществено предложението на френския министър ще трябва да се поръчат 3 милиона специални шкафчета", споделя своите съмнения Филип Винсент, зам.-главен секретар на съюза на училищните директори.

"Всичко това може да се постигне и с приложение за смартфоните. Не е необходимо да се поръчват шкафове", споделят недоумението си някои ученици.