Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в гр. Малко Търново след срещата си с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата, съобщиха от МО.

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", е подчертал министърът и добавил, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична.

Министър Ненчев е посочил, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана.

"Виждам, че хората от малките населени места в пограничните райони са спокойни, когато нашите момчета са около тях", е казал министърът.

Пред журналисти Ненчев е отбелязал, че за пореден път прави срещи с личния състав, дислоциран в района на българо-турската граница, за да се информира за изпълнението на задачите и да се запознае на място с условията и логистичната поддръжка на формированията преди началото на зимния сезон.

Той посочил, че само за месец военнослужещите от Сухопътните войски, разположени в пограничния район в близост до гр. Малко Търново, са предотвратили навлизането на близо 350 мигранти на територията на България.

Министърът на отбраната е оценил високо действията на военнослужещите. Ненчев допълнил, че се е разпоредил в рамките на следващата седмица да бъдат решени проблеми, свързани с облеклото и поддръжката на автомобилите.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов е посочил, че военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват задачи по охраната на българо-турската граница от Свиленград до Резово.

Те патрулират съвместно със служители от Граничната полиция, устройват секретни постове и извършват денонощни наблюдения, за да предотвратят опитите за незаконно преминаване на границата.