Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица /военнослужещи и цивилни служители на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия/, тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство, се посочва в прессъобщение от военното ведомство.

Вчера КФН отне лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД без мотиви. Застрахователят обслужва и НЕК, АЕЦ и други големи компании.

МО е сключило пет застрахователни договора със ЗК "Надежда" АД, информират от ведомството във връзка с медийни публикации. Това са:
  • договор с предмет "Застраховане със застраховка "Професионална отговорност" на служители на МО при изпълнение на служебните им задължения по кадастъра", сключен на 13 февруари 2017 г., на стойност 97,92 лева;
  • договор с предмет "Застраховане със застраховка "Щети на имущество" на геодезически инструменти, собственост на МО", сключен 22 февруари 2017 г. на стойност 2 326,17 лева;
  • договор с предмет "Застраховане със застраховка "Гражданска отговорност" на длъжностите за военнослужещи и цивилни служители от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната за причинени при или по повод изпълнение имуществени и неимуществени вреди и щети на трети лица", сключен на 22 февруари 2017 г. на стойност 7222,11 лева;
  • договор с предмет "Застраховане със застраховка "Злополука", настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения, на цивилните служители от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната", сключен на 9 юни 2017 г. на стойност 8133,81 лева;
  • договор с предмет "Застраховане със застраховка "Злополука", настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения, на военнослужещите от МО, БА и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната", на стойност 75000,00 лева.
И петте договора са със срок на изпълнение до края на февруари 2018 година. Действащите застрахователните договори са сключени след осъществени открити процедури за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществените поръчки.

Със свое решение от 17 август 2017 г.Комисията за финансов надзор отнема лиценза на ЗК "Надежда" АД за срок от 6 месеца, като възлага в този период да се извършват плащания към ползватели на застрахователни услуги за договори, сключени от ЗК "Надежда" АД до 16 юни 2017 година, посочват от МО.

За случаите, в които ЗК "Надежда" отказва да изплати дължимото обезщетение за временна загуба на трудоспособност на застраховани лица поради "подценяване на опасността" и "проявяване на невнимание", Министерството на отбраната е сигнализирало Комисията за финансов надзор с писмо от 17 юли 2017 г..

МО е помолило КФН за съдействие за детайлно разглеждане на всички откази, засягащи застраховани лица от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА, се посочва още в прессъобщението.