Той коментира това по повод намеренията на Инициативен комитет от Пловдив да поиска щаба на 68-ма бригада "Специални сили" в града за Дом на операта.

"Министерството на отбраната не е министерство на Дядо Коледа и на мен ми е омръзнало да идват представители на различни институции с искане на имоти. Когато МО предостави някакъв имот, то ще иска реципрочно да получи някаква услуга или жест в замяна. Подаръците свършиха", подчерта Каракачанов пред журналисти, цитиран от БТА.

Той обяви, че когато искането е свързано с някаква обществена необходимост като разширяването на гробищния парк в Бакърена фабрика в София - ще има разбиране. Когато обаче става въпрос за атрактивни имоти за строителство по бреговете на морето или на други природни дадености - МО трябва да участва в тези проекти срещу процент от застроената площ.

"Не може да подаряваме имоти за жилища, а в същото време да плащаме наеми за домове на военнослужещите", подчерта военният министър.

По думите му по-добрият подход е да има дълготраен финансов ефект от стопанисването на имотите вместо еднократната им продажба. В тази връзка  Каракачанов добави, че подкрепя идеята на Областния управител на Пловдив Здравко Димитров за ремонт и възстановяване в автентичен вид на сградата на Военния клуб в града.

„Министър-председателят пое ангажимент, че реализираните от военна собственост или повишаване на приходите на търговските дружества средства ще бъдат връщани в бюджета на Министерството на отбраната“, каза още Каракачанов и заяви, че ресурсите на ведомството ще бъдат използвани пълноценно. 

Министърът на отбраната присъства на заключителния етап на учение за национално сертифициране на Втора тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада "Специални сили" на полигона "Црънча".

Вижте снимки >>