Това заяви на пресконференция на партията Валентин Радев - член на парламентарната комисия по отбрана в 43-тото Народно събрание във връзка със спорните кадрови промени на служебния кабинет в отбраната.

„Не съм сигурен дали друго служебно правителство е било в такава позиция – президентът да е бивш военнослужещ, вицепремиерът да е бивш военнослужещ, министърът на отбраната да е бивш военнослужещ и да правят едни смени – кадрови преврат бих го нарекъл. В интервюто си от тази сутрин министър Янев каза много лъжи и ние няма как да не сме възмутени", каза още той, цитиран от "Фокус".

Янев заяви, че всички назначения и уволнения са направени с на базата на ясни критерии и без конкурс, където това се изисква от закона.

Във връзка с назначаването за постоянен секретар на МО на Румен Василев, Радев коментира, че задачата му е да се занимава с администрацията.

„Те добавят, че той трябва да бъде и инженер с техническо образование към всички останали квалификации, заедно с това да бъда на някаква длъжност, като директор или главен експерт, за да може този, който в момента назначиха и той да влезе вътре“, посочи бившият депутат от ГЕРБ.

Той допълни, че служебният министър не е казал защо е избран именно Василев, а не някои от другите двама кандидати.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече изрази възмущението си от кадровата политика в МО.

"Това вече започва да става нахално - когато при спечелени избори, демократични, да се уволняват всеки ден хора, особено в Министерството на отбраната. И не могат да ме обвинят в недобросъвестност в изказването, защото когато началник-щаб се назначи, казах, че това е право на държавния глава и ние затова не го назначихме. Но сега, когато ще има военен министър и да се правят тези поголовни смени с удобни хора, считам, че почват да стават нахални вече", каза бившият и най-вероятно настоящ премиер.