Това съобщи Милкана Йорданова, председател на Национално сдружение "Планинско мляко", цитирана от БТА.

По данни на Районната ветеринарно-медицинска служба в Смолян кравите в областта са намалели с около 10 000 за последните 10 години, като само през 2010 г. броят им е намалял с 600. Отглеждането на млекодайни крави в Смолянско се поддържа от по-възрастното поколение в селата, а за младите липсва мотивация да се занимават с това, коментира Йорданова.

Преобладаваща част от суровото мляко в областта се произвежда в дребни семейни ферми с по 1-2 крави. След приключване на поредния гратисен период за изпълнение на европейските изисквания в бранша, тези ферми няма да могат да предават суровината си в мандрите, нито да предлагат продукцията си директно на пазара. Именно поради намалението на произвежданото в областта мляко, част от големите мандри вече са принудени да влагат в продукцията си унгарско кондензирано мляко, обясняват от сдружението.

Според изискванията малките животновъдни ферми трябва да имат минимум 10 животни, което за родопските стопани е непосилно, обясняват от сдружение "Родопско мляко".

Същевременно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че 2609 млечни ферми са покрили напълно критериите за сградов фонд, оборудване и качествени показатели на млякото към януари 2011 г. В тях са концентрирани половината от млечните крави в страната.