Те бяха задържани преди дни и обвинени, че са престъпна група, извършила редица престъпления.

Близо 4 часа петимата адвокати се запознаваха с материалите, събрани от прокуратурата. Те са обединени в 16 тома, като за разследването на групата дори са използвани свидетели с тайна самоличност, съобщи БТА.

Кметът на Галиче Ценко Чоков поиска да бъде освободен от ареста. 

"Давал съм пари, но не срещу лихва", заяви Ценко Чоков пред съда и припомни, че е земеделски производител.

"Ден година храни" - с тези думи кметът на Галиче обясни, че сега е моментът на сеитбата и това също е мотив да бъде освободен от ареста.

За останалите от групата Ценко Чоков заяви, че не ги познава, не си говори с тях, дори не са пили кафе и вода.

"Моля да ме пуснете да си свърша земеделската работа сега, а когато прокуратурата свърши своята, сме на нейно разположение", посочи още кметът на Галиче.

Синът му Мартин заяви, че е невинен, че не се занимава с лихварство и че няма как през 2013 г. да е участвал в побой на хора, тъй като тогава е бил 15-годишен.

Много показания бяха цитирани пред спецсъда, който заседава по искането на обвинението Чоков-баща и син, както и още шестима да бъдат оставени в ареста.

Ако бъдат освободени, моделът на групата ще се възпроизведе, настоя прокурорът по делото. Според него има риск, свързан със заплахи срещу свидетели.

Преди началото на заседанието Чоков предпочете да не отговаря на журналистически въпроси.

В съдебната зала са другият му син - Спас, който е на свобода, и дъщеря му Виолина. Те също встъпиха по делото като негови защитници.

Свидетелите: Групата на Чоков пребиваше, изнасилваше и отвличаше

Редица свидетели разказали пред прокуратурата за действия на кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и приближени около тях.

Няколко души твърдят, че групата пребивала, изнасилвала хора, отвличала ги, а някои били удряни на места по тялото, където скоро били оперирани.

Прокуратурата цитира в съдебна зала показания на свидетели, които разказват как Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков пребил няколко човека, като ритал хората или използвал брадва.

Други се оплаквали от изгаряния по тялото, които били от загасени цигари и изнасилване с бутилки. Тези изнасилвания били документирани дори със снимки.

Даваните заеми срещу лихва били записвани в тефтер. Тези, които не си плащали при първи или втори опит вноските и закъснявали - с тях се разправяли Ценко Чоков и Касъм Касъмов (също задържан в ареста). Заплашвали ги с убийство или с палеж на автомобилите им.

С думите, че ще ги избие, Мартин Чоков заплашвал свидетели.

Групата използвала и кабели, с които връзвала длъжниците си.

Имало и хора с избити зъби.

Защитата: Само Светият Синод, БАН и НАСА не са проверявали Ценко Чоков

Група лица целенасочено описвали Ценко Чоков като ужасен човек. Това били привърженици на Веселин Тушинов, който преди години е бил кандидат за кмет на Галиче. Именно тези хора били основните свидетели срещу Ценко Чоков, сина му и още няколко души. Това каза пред съда адвокатът на кмета на Галиче - Иво Найденов.

Прави се опит да се внуши, че Чоков е имал протекции и затова в Галиче не можело да бъдат разкрити престъпления, твърди адвокатът. Според него в доказателствата до момента било описано познанство на Ценко Чоков с Касъм Касъмов /местния лидер на ДПС/, чрез когото получавал политическа протекция.

А всъщност "сагата" със свиделите срещу кмета започнала преди години след спор за земя. 

Друга част от твърденията пък били, че Ценко Чоков е в интимен контакт с прокурорка и съдийка от Бяла Слатина. Тях Иво Найденов описа като възмутителни.

Ако някой опитва да вкара прокуратурата в спирала, то се надявам това да не се случва със съда, продължи Иво Найденов и направи връзка с факта, че Чоков е бил подкрепян от ДПС в надпреварата за последния местен вот, а преди това от ГЕРБ.