Младежът бе доведен в съдебната зала, запазвайки мълчание пред журналистите. Той бе облечен спортно с качулка на главата, съобщиха "Фокус" и "24 часа".

По време на заседанието стана ясно, че Йоан Матев е издаден на разследващите от брат му Марсел. Той обяснил, че Йоан му е споделил за убийството и му е казал къде е оръжието. Именно Марсел е завел криминалистите до шахтата в Борисовата градина, в която бил изхвърлен ножът, с който бил убит деветокласникът Георги.

Същевременно телефонът на 19-годишния студент по право е бил засечен до пейката в парка от клетка на мобилния оператор точно в часа на убийството - 11.42 ч.

Прокуратурата поиска от съда на обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като има опасност да се укрие. Още вчера от държавното обвинение съобщиха, че след убийството Йоан Матев е променил външния си вид - качил е килограми, пуснал си е брада и коса, за да не бъде разпознат.

Защитата на студента - адвокатите Илия Илиев и Станислав Гюров, пък настояха той да бъде пуснат на свобода, тъй като не е извършил убийството. Адвокатите заявиха още, че данните по делото се отнасят само за придвижването на Матев от една посока до друга, но не разкриват действия по умишленото умъртвяване на Георги. Според защитата няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши деяние, тъй като досега не се е укрил и не е пречил на разследването.

По повод свидетелстването на брата на Йоан - Марсел Матев, защитата посочи, че повърхностно свидетелят е посочил, че Йоан му е разказал за проблем и допусната грешка. Според адвоката, така се пресъздават представи и изложеното не е достатъчно, за да се смята, че подзащитният му е извършител на убийството.

Самият Йоан каза пред магистратите, че иска по-лека мярка, за да продължи образованието си и да работи.

Съдът обаче постанови, че студентът по право трябва да остане за постоянно в ареста. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Съученици, учители и директор разпознали Йоан

Съученици, преподаватели и дори директорът на частното училище, в което е учил Йоан Матев, са го разпознали на видеозаписите, които МВР разпространи след убийството на Георги, и дори са коментарали помежду си, стана ясно още в съдебната зала, предаде "24 часа".

Нито един от тях обаче не е съобщил нищо в полицията. Пред разследващите съучениците на Йоан се оправдали, че се страхували да говорят, а учителите и директорът не са дали обяснения защо не са сигнализирали.

16-годишният Георги Игнатов, деветокласник в Националната търговско-банкова гимназия, бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето. 

Близо две години полицията издирваше убиеца му, като бяха разпространени видеозапис и снимки на издирвания младеж.