Мотивите на съда са, че има свидетели на убийството, а и Василев е психически нестабилен. 

Защитата на Василев настоя за неговото освобождаване, тъй като той е болен от рак на простата и трябва да провежда терапии, но съдиите отбелязаха, че се полагат нужните грижи за него зад решетките. Затворническата администрация следяла за здравословното му състояние и ако било необходимо щяла да повика лекар. 

Според разследващите Венцислав Василев изобщо не се разкайвал и се държал изключително спокойно. 

Пред съда Василев оправда постъпката си с това, че при скандала преди убийството съпругата му заявила, че той няма да види повече децата си. Той се оплака, че 12 години е издържал 22-години по-младата му съпруга Елена, а тя само пиела и излизала с приятелки. Назначавал я бил във фирмите, които управлявала, плащал й осигуровките, развалил си първия брак, който траел 29 години, пак заради нея.  

Венцислав Василев застреля Елена на 18 август посред бял ден пред очите на приятелката и Таня и много други свидетели. Той изстреля четири куршума от упор в Елена. 

"Ще я убия, но развод няма да й дам", казал 64-годишният Венцислав Василев пред приятелката й.  

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на телефон 112 и ограничителна заповед не успяват да спасят Елена от съпруга й, с когото се разделя преди време, но така и не се развеждат.

Друга приятелка на Елена - Милена, днес по-рано разказа пред Нова телевизия за това на което е била подложена през последните две години 42-годишната жена. Тя била тормозена и психически и физически. 

Според ограничителната заповед Венцислав не е трябвало да приближава Елена на 100 метра от нея в рамките на една година, иначе трябвало незабавно да бъде задържан.

Мъжът винаги бил работел на високи позиции. Двамата се запознали, когато Елена била на 29-30 години - той бил директор на голям завод, а тя отишла на интервю за работа. Сега двете им деца остават без майка и с баща, който ще лежи в затвора за умишлено убийство.