В същото време обаче изданието набляга на факта, че близо четвърт от българите живеят под чертата на бедността, а един милион са емигрирали.

"При боричканията за наследството на починалия патриарх Максим сред жителите на най-бедната страна в Евросъюза се надига критика срещу социалното безразличие" на ръководителите на църквата, отбелязва кореспондентът на вестника.

Опити за прехвърляне на социални задачи от държавата върху църквата се правят, но досега с поддържането на сиропиталища и кухни за бедните се занимават католически организации от Запад.
Водачите на православната църква пък направиха така, че да бъдат одумвани повече заради мътните си отношения с деловия свят, пише още "Дер Щандарт" припомняйки провъзгласяването на "бившия собственик на нощни клубове" Слави Бинев за архонт.

Преди време митрополит Николай бе заснет в Пловдив на официално мероприятие с часовник "Ролекс" за 20 000 долара на ръката. По-късно той обясни, че му е подарък от много скъп човек и дори има няколко луксозни часовника – подаръци от министри.

През 2011 г. пък варненският владика Кирил скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство, архиереят не се отказва от лимузината.

На 10 ноември митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх, а агенция Франс прес коментира, че на мястото на покойния български патриарх временно е избран митрополитът, обичащ лукса. Православната църква, към която по традиция принадлежат над 80% от българите, е подложена на растящ натиск от бизнесмени, които се опитват да се възползват от земите й, посочи тогава агенцията.