Стоката е превозвана с камион с полска регистрация, който пътувал от Турция за Полша. Той е бил подбран за претърсване по метода „анализ на риска". Митничарите установили, че част от стоките носят емблеми на световни марки.

При проверката на задържания в понеделник камион били открити 42 803 текстилни изделия и 144 чанти, портмонета, колани, със съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

"Маркови" чорапи

Най-много били "марковите" дамски, мъжки и детски чорапи - 38 910 чифта. Повечето от тях са с логото на Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, New Balance, Armani.

3893 текстилни изделия - тениски, спортни комплекти, блузи, ризи, панталони - също били с логото на световноизвестни марки - Adidas, Nike, Hugo Boss, Calvin Klein, Armani, Pepe Jeans, Tommy Hilfinger.

А 144 чанти, портмонета и колани, изглеждали като произведени от Gucci, Guess Chanel, Michael Kors.

Агенция "Митници" пояснява:

"В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки".