Токсичното вещество е открито при проверка на автобус, идващ от Турция и пътуващ за трета страна.

По време на щателна митническа проверка, в багажното отделение, митническите служители открили бяла полиетиленова чанта с 3 пакета прахообразно вещество с надпис „Mercuric chloride" (живачен хлорид) и 3 шишенца с течност със сребрист цвят, отговаряща по външен вид на живак.

Общото количество на откритото токсично вещество е 4.6 кг.

От събраните на място данни станало ясно, че чантата принадлежи на стюарда на пътническия автобус. Веществата са иззети и ще им бъде извършена лабораторна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор при Митница Свиленград.

Преди година ромският бос Кирил Рашков бе задържан и обвинен в това, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП "Капитан Андреево" силно отровно вещество - 501 г. живак.

Веществото е поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

Според прокуратурата с живака може да се направи така наречената "мръсна бомба", което е изключително опасно и може да причини много жертви.