Той е обвинен за вземането на подкупи, като е използвал служебното си положение, предаде БТА.

В сряда при акция на ДАНС на Митница-Свиленград бе задържан и.д. началник Тодор Караиванов. Той бе арестуван от агентите на ДАНС при получаването на два подкупа.

Сигналът срещу изпълняващия длъжността шеф на свиленградската митница подали собствениците на спедиторски фирми Стилян Христозов и Хакиф Хабил, стана ясно от представителя на Софийска градска прокуратура Владимир Дешев. Магистратът поиска Караиванов да бъде оставен за постоянно в следствения арест. Според разследващите Караиванов им поискал пари, за да не минават камионите им постоянно през щателен митнически контрол. От Христозов митническият шеф искал по 50 евро на тир, а от Хабил по 200 лв. Тези пазарлъци почнали да се водят още през септември, когато Тодор Караиванов се върна в свиленградската митница.

Хасковският окръжен съд наложи днес най-тежката мярка-"задържане под стража" като уважи искането на прокурор Владимир Дешев от Софийска градска прокуратура и мотивите му, че е налице опасност обвиняемият да извърши ново престъпление и да се укрие.

Съдът прие към делото да бъдат присъединени материали, предоставени от защитата му, които удостоверяват професионалната квалификация на Тодор Караиванов, както и грамоти за отличната му работа и различни специализации.

Съдът прие и отличия от различни конкурси на 17-годишния му син, който бил един от най-добрите акордеонисти в България.

Защитникът на Тодор Караиванов адвокат Гергана Георгиева бе категорична, че ще обжалват решението. Пред съда тя настоя за мярка домашен арест.

В съдебната зала Тодор Караиванов заяви, че е готов да съдейства, защото "е в негов интерес истината да излезе наяве". Той отрече напълно отправените му обвинения и бе категоричен, че случилото се е "удар на мафията и тези, които искат контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода" да продължи.

"Този случай е провокация срещу мен", добави той и подчерта, че не е оказал съпротива при задържането си.

Караиванов посочи още, че през 2013 г. е имало заплаха за живота му, когато е обявил, че ще се бори срещу контрабандата, съобщи БНТ.

Според източници, близки до разследването, следващата седмица прокуратурата ще внесе и искане в съда митническият началник да бъде отстранен от длъжност, допълни "Труд".