Връчването на заповедите започна вчера и продължава днес, уточняват от пресцентъра на агенцията.

По-рано БНР съобщи, че вчера и днес в свиленградската митница ще бъдат уволнени общо 25 души.

Танов се е срещнал вчера с ръководството на свиленградската митница и шестима митничари, които са били на работа в момента, са получили лично заповедите за уволнение. На останалите са връчени днес, предаде БНР.

Според източници на националното радио сред уволнените е и бившият началник на митницата Валери Стайков, който е отличаван със златна значка от Агенция "Митници".

Освободените митничари не приемат мотива съкращаване на щатове и смятат, че това е чистка, защото само преди два месеца се е провел конкурс за незаети 40 работни места.

"Сигурно има защо? Гоним милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава", категоричен бе премиерът Бойко Борисов, запитан за уволненията.

Преди дни премиерът поиска увеличение на приходите от мита и акцизи до 1.5 мрлд. лева и постави това като условие Ваньо Танов да запази поста си. 

Освободен от длъжност е и директорът на Гранична полиция Милен Пенев.

Танов e проверяван от прокуратурата, съобщи вчера Нова телевизия. Причина за проверката е сигнал, че шефът на митниците е провел нагласен конкурс за ръководна длъжност в агенцията.
Проверката е започнала на 15 април, като до момента прокурорите са изискали всички документи по въпросния конкурс.

С промени в закона за митниците се връщат въведените през 2012 г. тестове на входа на системата.