На пресконференция вчера Митко Събев заяви, че сметките на дружеството са блокирани зараду удостоверение, издадено от Агенцията по вписванията и поиска оставката на изпълнителния директор Виолета Николова.

Временно отстраненият шеф на дирекция "Длъжностни лица по регистрацията" в Агенцията по вписванията Боян Терзиев пък заяви, че Николова е оказвала натиск върху служители. Той даде днес пресконференция по повод скандала със съдебните спорове около ръководството на "Петрол холдинг" и временното му отстраняване от длъжност, предаде БТА.

Според Терзиев е оказван натиск в Агенцията по вписванията да се издаде решение по случая. По думите му той е бил привикван в кабинета на Виолета Николова, за да обсъдят какво се случва с партидата на холдинга. Терзиев посочи, че на няколко пъти е бил привикван и в Министерството на правосъдието, където е бил обвиняван от зам.-министър Жанета Петрова, че стои зад медийни публикации по случая и подписки на длъжностни лица по вписванията. Той уточни, че срещите са се състояли в кабинета на зам.-министър Христо Ангелов.

В разпространено съобщение до медиите от Министерството на правосъдието обаче заявиха, че твърдението на Терзиев за оказван натиск е несъстоятелно, предвид компетентността и функциите на длъжностните лица по регистрация, която не допуска анализ и коментар на съдебните актове. Боян Терзиев е отстранен от длъжност поради констатирани драстични нарушения на служебните му задължения. Сред тях - непроизнасяне по 573 преписки, посочват от ведомството.

То също така посочва,  че не удостоверението, издадено от агенцията, е довело до блокираните сметки на дружеството, което контролира "Петрол" АД. Това удостоверение само отразява фактите по партидата, казват от министерството.

Блокирането на сметки е станало след писмо на на довереното лице на Денис Ершов - Иван Кутевски до банките, с което той ги заплашва със съд, ако извършат плащания.

Конфликтът започна още през лятото. Той ескалира във вторник на събрание на акционерите на "Петрол". Тогава Кутевски представи издаденото на 22 ноември удостоверение от Агенцията по вписвания, в което той е посочен за изпълнителен директор на холдинга, който контролира "Петрол". Това вписване бе направено след жалба за бездействие от Кутевски до Софийски градски съд, който указал да се впишат промените. Последвалата бърза реакция на шефката на агенцията пък накара Събев да й поиска оставката.

От лагера на Митко Събев обаче твърдят, че легитимен изпълнителен директор на холдинговото дружество не е Кутевски, а само Орлин Тодоров, както е и според търговския регистър. Довереното лице на Ершов в крайна сметка се включи в събранието, при което се стигна до паралелно гласуване от името на "Петрол холдинг" - на Кутевски и на Тодоров.
Двамата гласуваха противоположно по почти всички точки от дневния ред, писа "Дневник".

Решението на съда по жалбата за бездействие е обжалвано пред апелативния съд